Statische raamfolie herbruikbaar 

Deze folie wordt zonder lijm eenvoudig op het raam geplaatst en kan na verwijdering ook weer herbruikt worden. Na het verwijderen plaats je de stickers weer terug op de originele (stofvrij bewaarde) drager of tussen 2 vellen zilverfolie. Bewaar de stickers in een dichte verpakking op een droge, stofvrije plek, bij voorkeur tussen twee boeken. De herbruikbaarheid van deze stickers is afhankelijk van de manier van opbergen.

De stickers zijn het makkelijkste te verwijderen op de plek van een luchtbel aan de rand van de sticker. Til op deze plek voorzichtig de sticker op en verwijder zo de hele sticker.

De stickers dienen stofvrij te zijn voordat je deze op het raam plakt. Daarnaast dient het raam vet- en stofvrij gemaakt te worden. Op een vet, vies en/of stoffig raam heeft een (statische) sticker geen kleefkracht.

Spray met een plantenspuit (eventueel een drupje afwasmiddel) het raam nat, plak de sticker en duw het water met een spatel of pasje vanuit het midden naar de rand onder de sticker uit. verwijder het overtollige water voorzichtig rondom de sticker.

Houdt er rekening mee dat bij de witte statische folie luchtbellen zichtbaar kunnen blijven. Heeft dit niet jouw voorkeur, dan adviseren wij je de standaard stickers te bestellen. Deze zijn niet herbruikbaar, maar zorgen wel voor een strak resultaat.

De statische stickers zijn alleen te gebruiken op vlak glas.


Stickers met applicatiefolie 

Plaats de sticker met de applicatiefolie (doorzichtige laag op de afbeelding) naar boven op een tafel. Voor een goede hechting van de sticker op de applicatiefolie is het van belang dat eerst met een spatel (of bijvoorbeeld een bankpasje of spaarpasje) goed over de applicatiefolie gewreven wordt. Het kan namelijk zijn dat er wat luchtbellen onder de applicatiefolie zijn ontstaan, wrijf deze dan zover mogelijk eronderuit. Bepaal waar je de sticker gaat aanbrengen.

 

Let op: ga bij het meten uit van de afbeelding en niet van de buitenzijde van het papier, want deze kan schuin afgesneden zijn!

 

Voordat je de applicatiefolie geheel of gedeeltelijk (afhankelijk van de grootte van de sticker) gaat verwijderen, kan je even met een föhn over de sticker blazen. Pas op dat deze niet te heet staat! Door het verwarmen van de sticker, hecht deze beter op de ondergrond.

 

BELANGRIJK: zorg dat de ondergrond schoon en vetvrij is!

 

Plak je de sticker op de muur die net geverfd is, wacht dan ongeveer 6 weken voordat je een sticker aanbrengt. Zo heeft de verf de tijd om goede drogen. Plak je te snel, dan bestaat de kans dat de sticker snel weer los laat.

 

Kleine stickers plakken

Leg de sticker met de applicatiefolie naar beneden en verwijder voorzichtig het schutvel (witte achterkant). Let hierbij op dat alle onderdelen op de applicatiefolie blijven plakken. Vooral kleine puntjes of streepjes hebben de neiging om op het schutvel te blijven plakken. Door de applicatiefolie dan iets terug te rollen en aan te duwen, plakken deze onderdelen dan alsnog op de applicatiefolie.

 

Grote stickers plakken

Bij grotere stickers werkt het fijner om eerst een stukje van het schutvel los te halen en deze te positioneren op de gewenste ondergrond. Raak hierbij de achterkant van de sticker niet aan, dit benadeelt de kleefkracht! De applicatiefolie mag uiteraard wel vastgehouden worden. Wrijf met een spatel of de zijkant van je hand, over de applicatiefolie naar beneden en verwijder in dezelfde beweging de rest van het schutvel totdat de hele sticker plakt. Houdt de applicatiefolie strak terwijl je dit doet. Op een gladde ondergrond, als bv deur of kast komt dit, om eventuele luchtbellen te voorkomen, nauwkeuriger dan op een muur.

 

Wrijf vervolgens met een spatel over de applicatiefolie, vanuit het midden naar de randen.

 

Verwijderen applicatiefolie 

Voorzichtig trek je nu, stukje voor stukje, de applicatiefolie van de ondergrond. Het verwijderen van het applicatiefolie gaat het best door deze strak en vlak (hoek van 180 graden) te houden. Afhankelijk van de stoort ondergrond, plakt de sticker heel vast, of wat minder goed. Op een hele vlakke ondergrond zal de sticker gelijk vast zitten en is de applicatiefolie snel te verwijderen. Op muren die reliëf hebben, zal je voorzichtiger te werk moeten gaan, door de sticker steeds weer opnieuw vast te houden, terwijl je de applicatiefolie verwijderd. Let er hierbij weer op dat kleine puntjes of streepjes niet op de applicatiefolie blijven plakken. Mocht dit gebeuren, rol de applicatiefolie dan weer terug, goed aandrukken en ga vervolgens weer heel voorzichtig verder met het verwijderen van de applicatiefolie. Blijven deze onderdelen dan nog deels aan de folie plakken, dan kan je deze met je nagel vastduwen op de ondergrond, terwijl je de applicatiefolie verder verwijdert.

 

Stickers aanbrengen op gieters, potten, emmers etc.

Stickers op gieters en bloempotten: let op dat je bij dit soort stickers vanuit het midden begint te plakken. Zowel gieters als bloempotten zijn vaak licht bol en schuin van vorm. Door eerst de middelste regel van de tekst vast te duwen, heb je de mogelijkheid om bij het plakken van de tekst erboven en eronder de applicatiefolie iets te vouwen, waardoor de sticker mooi over de gieter of pot geplakt kan worden, zonder vouwen in de tekst. De applicatiefolie wordt immers achteraf toch verwijderd, dus vouwen in deze folie beïnvloeden het eindresultaat niet! Pas als alle tekst licht op de ondergrond vastgedrukt is en er nergens vouwen over de tekst lopen, dien je de sticker goed met je vinger goed aan te duwen (spatel kan ook, maar vinger werkt op gebogen oppervlakken meestal fijner)! Verwijder voorzichtig de applicatiefolie en let op dat geen kleine onderdelen op deze folie achterblijven. Daarna nog even alle tekst goed aanduwen met je vinger en klaar is de gieter!

Maak jouw eigen website met JouwWeb